Raziskovalna dejavnost 2009/2010

Naslov naloge: ALI JE MARIBOR KOLESARJEM PRIJAZNO MESTO?

Raziskovalno področje: geografija

Avtorja: Gašper Bohinec, Sebastijan Pluščec Mentorica: Bojana Cingerli

Št. Točk: 145

Mesto: 1 (27. srečanje mladi za napredek Maribora), srebrno priznanje na 44. srečanju mladih raziskovalcev Slovenije

Nagrada: prosta vstopnica  

Kolo ima v primerjavi z motornim prometom številne prednosti. Kljub temu, da je najhitrejše in najbolj prilagodljivo prometno sredstvo v mestu, se za vožnjo s kolesom po opravkih, v službo ali šolo odloča v Mariboru manjši delež ljudi, kot v drugih evropskih mestih. V raziskovalni nalogi smo želeli odgovoriti na več vprašanj. Ali je Maribor kolesarjem prijazno mesto? Ali so kolesarske steze v Mariboru načrtovane tako, da je možno po njih neprekinjeno in varno prekolesariti mesto v vseh smereh? Ali so večja nakupovalna in rekreacijska središča dobro dostopna tudi s kolesom? Pri delu smo se osredotočili na potrebe kolesarjev, ki se vozijo s točno določenim namenom in ciljem, v šolo, službo, banko ali po nakupih.V pomoč pri teoretičnem delu nam je bila Zasnova državnega kolesarskega omrežja Republike Slovenije ministrstva za promet, glavnino dela pa smo opravili z delom na terenu.

Naslov naloge: UREDITEV VEZNEGA HODNIKA V ŠOLI

Raziskovalno področje: umetnost – inovacijski projekt

Avtorice: Tjaša Heričko, Lara Lizzi, Ana Tkalec

Mentorica: Marija Stojnšek Kmetec

Št. Točk: 135

Mesto: 1  

V začetku šolskega leta 2008/2009 smo otvorili novi vezni hodnik med šolo in telovadnico. Hodnik je še do danes ostal takšen, kot je bil na začetku. Zato smo se odločile, da naš inovacijski predlog namenimo oblikovanju tega hodnika tako, da bo všeč nam učencem in ostalim uporabnikom. Kako pa smo to dosegle? Najprej smo s pomočjo ankete ugotovile, kaj želijo učenci, učitelji in osebje naše šole. Nato smo preučile literaturo s področja notranjega oblikovanja, povezali smo se z arhitektom, ki se ukvarja s podobnimi projekti. Nalogo smo končale s konkretno izvedbo tako, da bo hodnik postal v resnici prijeten za vse nas.

Naslov naloge: OPROSTITE, ALI VESTE KAJ JE TO »KOLNKIŠTA?«

Raziskovalno področje: tuji jeziki

Avtorici: Nina Čelofiga, Ana Tkalec

Mentorica: Barbara Ditrih

Št. Točk: 140

Mesto: 2

Nagrada: prosta vstopnica  

V tej raziskovalni nalogi sva  predstavili nastanek in uporabo ponemčenih besed predvsem v štajerskem narečju. Pri tem sva si pomagali z anketo razdeljeno med mlajšo in starejšo populacijo in poskušali ugotoviti poznanje teh izrazov.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost