Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk

V okviru »Dneva slovenske hrane«, ki bo v petek, 16. novembra 2018, bo tudi letos potekal projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk« (TSZ), v katerega so vključeni slovenski vrtci in osnovne šole z namenom, da pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja spoznajo že otroci – da skozi idejo o nujnosti zajtrkovanja spoznajo, da je potrebno biti pozoren, kakšno hrano jemo in posledično, da je lokalna hrana ustreznejši izbor.

Po že ustaljenih načelih ga pripravlja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z vzgojno-izobraževalnimi zavodi, z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za kulturo in številnimi drugimi partnerji. 

Letošnja vsebina dneva slovenske hrane se osredotoča na pomen zdravih tal in njihovo vlogo pri pridelavi kakovostne ter zdrave hrane.

Na ta dan bomo posebno pozornost namenili nakupu kakovostnih, lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Učencem  bomo za zajtrk postregli kmečki kruh iz krušne peči, maslo in mleko z oznako »Izbrana kakovost – Slovenija«, slovenski med z zaščiteno geografsko označbo in jabolka iz bližnjega sadovnjaka.

Ob zajtrku se bodo učenci pogovarjali o pomenu zajtrkovanja in uživanja lokalno pridelane, zdrave in uravnotežene hrane ter spoznali, kje so bila pridelana živila, ki so sestavljala zajtrk.

Več o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk si lahko preberete na: http://www.tradicionalni-zajtrk.si/

Pripravila: Zlatka Harl, org. prehrane

(Visited 32 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost